De epoxyvloer – Voor ruimten waar hoge eisen aan chemische en mechanische belastbaarheid worden gesteld
Een epoxyvloer is een vloerafwerking van 1 tot 3 mm die bestaat uit een 2-componenten epoxy gietmassa en vaak een extra (anti-slip of gematteerde) topcoating. De epoxyvloer is geheel naadloos, zeer slijtvast en goed bestand tegen allerlei belastingen van chemische of mechanische aard. Dit type vloerafwerking wordt gebruikt in werkplaatsen, fabrieken en andere ruimten waar hoge technische en functionele eisen worden gesteld aan de ondergrond. Epoxyvloeren hebben de naam dat ze snel vergelen onder invloed van UV-straling. Dit soort vloerafwerkingen zijn dan ook beter geschikt voor binnentoepassingen.
Het correct aanbrengen van een epoxyvloer
Voor het correct leggen van een epoxyvloer moet de ondergrond goed worden geïnspecteerd op scheuren en onregelmatigheden. Omdat de epoxyvloer een zeer stijve toplaag vormt, zullen bestaande scheuren in de ondergrond in de toekomst mogelijk kunnen doorwerken in de epoxylaag. De bestaande ondergrond zal dus eerst zeer glad en strak moeten worden gemaakt met mogelijk het gebruik van industriële (beton)schuurmachines. Met moet onderscheid maken in ondergronden met een te gladde structuur (anhydriet dekvloeren) of ondergronden met een te ruwe structuur (zandcement dekvloeren). Voor beide ondergronden geldt dat de juiste preparatiewerkzaamheden (schuren, impregneren met een primer) voor het aanbrengen van een epoxyvloer noodzakelijk zijn. Juist het correct uitvoeren van deze werkzaamheden, anders gezegd, het creëren van gunstige epoxy-applicatiecondities, onderscheidt de vakman van de hobbyist.
Mythes over epoxyvloeren
Er bestaan verschillende mythes over epoxyvloeren die wij hier willen doorprikken. Zo zouden epoxyvloeren alleen in grijstinten beschikbaar zijn en altijd ernstig vergelen. Voor alle duidelijkheid, epoxyvloeren kunnen in meerdere donkere of lichtere kleuren worden gelegd en vergelen alleen als ze rechtstreeks in contact komen met natuurlijk UV-straling. De lichtere epoxyvloeren hebben meer risico op vergeling. Bovendien kunnen voor een decoratief effect van de epoxyvloer gekleurde kwarts, flakes of carborundum (siliciumcarbide) in de nog natte gietmassa worden ingestrooid. Dus ook met epoxyvloeren kunt u esthetisch meer dan u voor mogelijk zou houden.
Nog meer mogelijkheden van epoxyvloeren
Een bijzonder segment binnen de epoxyvloeren zijn de zogenaamde antistatische of ESD epoxyvloeren. ESD staat voor Electro Static Discharge (elektrische statische ontlading) en kan tot stand komen als elektrische lading zich in een vloer ophoopt waardoor er risico ontstaat op plotselinge ontlading. Dit kan zowel voor mens als machines grote gevolgen hebben. Om dit risico te verminderen kan een ESD epoxyvloer worden ingezet. Deze geleidt de elektrische lading naar vaste punten in de vloer.
Meer weten over deze onderwerpen?
www.gietvloer.org is een website van dé gietvloerspecialist van Nederland. Professioneel advies is wat u van ons kunt verwachten. Als u producten wilt bekijken, kan dat natuurlijk ook in onze showroom! Maak een afspraak door te bellen met 020 – 370 91 51 of mail ons via [email protected].