De vele varianten vloercoatings en hun toepassingen
Tegenwoordig zijn er hoofdzakelijk drie verschillende coatings op de markt verkrijgbaar die u over een vloer kunt laten aanbrengen; epoxycoatings, polyurethaancoatings en acrylcoatings. Bio coatings zijn hierbij ook belangrijk om te noemen maar zij vormen een nog verder te ontwikkelen segment binnen de coatingwereld. De drie categorieën vloercoatings worden niet alleen gebruikt om esthetische redenen. Functioneel/technisch gezien worden vloercoatings primair ingezet om vloeren een naadloze afwerking te geven en om een vuil- en waterafstotend oppervlak te creëren. Maar ook anti-slip coatings of vloeistofdichte coatings kunnen specifiek worden ingezet om een ruimte onderhoudsvrij, makkelijker beloopbaar en gebruik veiliger te maken. De meeste vloercoatings bestaan uit een 2-laags systeem die met een roller worden aangebracht over de bestaande ondergrond. De bestaande vloer moet geheel stofvrij worden gemaakt en zeer vlak zijn voordat een coating wordt aangebracht, het gaat immers maar om een laag van tienden van millimeters. Om een keuze te maken tussen de drie verschillende hoofdcategorieën vloercoatings moet u goed kijken naar alle functionele eisen die u denkt nodig te hebben. Een epoxycoating is beter bestand tegen chemicaliën en is geheel vloeistofdicht, een polyurethaan coating is toe te passen in veel meer opvallende kleuren en is minder scheurgevoelig dan een epoxy coating.
Het gebruik van epoxy als vloercoating
Epoxy is een thermohardende kunststof die na uitharding een extreem hoge dichtheid verkrijgt, zeer hard en stijf wordt, waterafstotend, slijtvast en vloeistofdicht is. Dit maakt deze vloercoating dat ook bij uitstek geschikt voor ruimten waar gewerkt wordt met chemische stoffen of agressieve vloeistoffen. Ook vloeren die bestand moeten zijn tegen de belastingen van vervoersmiddelen of verrijdbare machines zijn met epoxy zeer goed beschermd. De epoxy vloercoating wordt gebruikt in garagebedrijven, magazijnen, fabrieken en werkplaatsen. Tegenwoordig zijn steeds meer epoxycoatings in meerdere kleuren te verkrijgen, maar voor de toepassingen zoals hierboven omschreven worden ze meestal in grijstinten of in transparante vorm gebruikt. Onder de nadelen van epoxy vloercoatings wordt vaak genoemd het risico op vergelen of verkrijten van de vloer en het snelle verlies van de glans. Epoxy is niet goed bestand tegen ultraviolet licht en zal dus altijd binnen moeten worden toegepast. EP coatings komen ook in watergedragen vorm voor.
Het gebruik van polyurethaan als vloercoating
Polyurethaan wordt minder hard dan epoxy na droging. Het product is misschien minder slijtvast en minder vloeistofdicht dan epoxy maar heeft weer als voordeel dat de risico’s op scheuren beduidend kleiner zijn. Polyurethaan vloercoatings worden gebruikt in winkels, woningen en kantoren om de vloer een speciale kleur, tint of oppervlaktestructuur te geven. Denk aan betonlook vloeren of de afwerking van PU-gietvloeren. De ‘alifatische’ polyurethaan vloercoatings met hoge kwaliteit pigmenten zijn goed bestand tegen UV-straling en zullen dan ook beter hun kleur behouden, zelfs bij buitentoepassingen.
Het gebruik van acrylaat als vloercoating
Acrylaten worden vaak gebruikt in verven en coatingsystemen, meestal gebruikt als eindlaag. Men spreekt vaak over zogenaamde PMMA (polymethylmethacrylaat) vloeren die ook zeer slijtvast zijn en hun glans beter behouden dan epoxy. PMMA is niet aan te raden in een agressief chemisch milieu en is ook in minder kleuren verkrijgbaar dan polyurethaan.
BIO vloercoatings – de buitencategorie
De meeste grondstoffen voor de productie van vloercoatings worden gewonnen uit niet her te gebruiken bronnen. De in de fabriek geproduceerde polymeren voor gebruik in epoxyharsen en pu-harsen worden, om het makkelijk te formuleren, ‘gedestilleerd’ uit aardolie. Er bestaan evenwel ook harsen gewonnen uit plantaardige, niet-fossiele hulpbronnen (bijv. mais). ‘BIO-Based monomeren’ vormen inmiddels de grondstof voor de zogenaamde BIO coatings die tegenwoordig erg in opkomst zijn maar nog steeds een flinke fractie duurder zijn dan de reguliere vloercoatings.
Meer weten over deze onderwerpen?
www.gietvloer.org is een website van dé gietvloerspecialist van Nederland. Professioneel advies is wat u van ons kunt verwachten. Als u producten wilt bekijken, kan dat natuurlijk ook in onze showroom! Maak een afspraak door te bellen met 020 – 370 91 51 of mail ons via [email protected].