Hoogwaardig woonbeton vraagt om een gietvloerspecialist met ruime ervaring
Woonbeton of designbeton is ‘hot en happening’, tenminste, als u de bladen mag geloven. Sla een willekeurig interieur vakblad open en u komt ze vast en zeker tegen. Deze speciale cementgebonden gietvloeren kunnen in allerlei kleuren, tinten en oppervlaktestructuren worden aangebracht, maar het vraagt wel wat meer van diegene die de spatel en troffel hanteert. Woonbeton wordt niet echt ‘uitgegoten’, maar wordt met grote spatels over een vloer verspreid. De substantie is deels zelfnivellerend en lijkt bij de verwerking op een soort gekleurde yoghurt. De hoeken worden wel vlak getrokken met een troffel. Dit vraagt meer ‘handson’ ervaring en is niet altijd door de gemiddelde klusser zelf te doen. Een vlakke woonbetonvloer kan gecombineerd worden met vloerverwarming en krijgt een extra coating of waxlaag om de vloer vochtwerend en vuil afstotend te maken.
Wat zit er in woonbeton?
Woonbeton is geen traditioneel beton, het is een mengsel van mineralen, pigmenten, cement en een chemisch bindmiddel zoals epoxy. Die laatste zorgt ervoor dat het cementmengsel smeuïg blijft tijdens de verwerking en dat de grondstoffen goed aan elkaar worden gelijmd na uitharding. Na droging (of het aanbrengen van een tweede laag indien noodzakelijk) wordt de vloer geschuurd of gepolijst waarna met de waxlaag, ‘sealer’of coating kan worden begonnen. Woonbeton komt voor in dikten van 3 tot 6 mm. Indien het gaat om een vloer dikker dan 1 cm, is te overwegen of het woonbetonmengsel niet gewoon in de fabriek kan worden voorbereid en rechtstreeks vanuit de vrachtwagen naar de vloer opgepompt kan worden. Vooral bij een groot aantal m2 verdient dit (na uiteraard een zorgvuldige kostenberekening) de voorkeur.
Speciale vloerstructuren in woonbeton
Door toepassing van gekleurd zand of kwarts kunt u speciale kleureffecten meenemen in het woonbeton. Woonbeton kan gaan lijken op Italiaans granito of terrazzo. Dit maakt deze cementgebonden vloer dan ook tot een zeer veelzijdig esthetisch product, zowel natuurlijk als industriële tinten zijn met dit cementgebonden product te creëren. Vanuit functionele optiek zijn woonbeton vloeren wel waterdicht te maken door toepassing van speciale sealers, maar voor badkamers is misschien een polyurethaan gietvloer een veel betere optie, helemaal als u bedenkt dat een reguliere PU-gietvloer wat dunner kan worden uitgevoerd en zelfs over bestaand tegelwerk kan worden aangebracht.
Onderhoud aan woonbeton
Kleine zanddeeltjes kunnen de toplaag van het woonbeton aantasten. Dit kan worden voorkomen door op gezette tijden met een speciaal schoonmaak/impregneermiddel de vloer weer te behandelen. Ook is het niet verstandig om scherpe voorwerpen te gebruiken op het woonbeton. Om zand en kiezelsteentjes buiten de deur te laten is een goede schoonloopmat essentieel.
Meer weten over deze onderwerpen?
www.gietvloer.org is een website van dé gietvloerspecialist van Nederland. Professioneel advies is wat u van ons kunt verwachten. Als u producten wilt bekijken, kan dat natuurlijk ook in onze showroom! Maak een afspraak door te bellen met 020 – 370 91 51 of mail ons via [email protected].